Klaufis saga

"Det skal nu fortælles, hvordan Thorstein den Voldsomme, søn af Thorstein, slog sig ned i det nordlige Island i en dal, som han kaldte for Svarfadardal."

Forår 2023
Den 3. marts udkommer Mørkets by, en fantasybog for store børn og unge, og den 28. marts udkommer Island - mennesker, steder og de usynlige. Jeg stammer på mødrene side fra Island og fortæller om mødet med landet og menneskene der. Som et ekstra krydderi beretter jeg om de usynliges tilstedeværelse og deres betydning – blandt andet inden for noget så prosaisk som vejbygning!

Efterår 2020
Efter coronastilstand i foråret er jeg nu i gang med et skriveværksted på Vejle Midtbyskole for et nyt talenthold. Som tidligere afsluttes forløbet med en antologi med elevernes tekster. Også på foredragsfronten sker der noget – dejligt at komme rundt igen!

Forår og efterår 2019
I foråret og efteråret har jeg afholdt to skriveværksteder for talenthold på Vejle Midtbyskole i Strandgade. Som altid var de en stor fornøjelse at møde de engagerede unge. Forløbene afsluttedes med udgivelse af to antologier med de dygtige elevers tekster.

September 2018
Drømmen om Italien – fortællinger fra Abruzzo er udkommet på Forlaget Autor. Det er en bog om at følge sine drømme og realisere dem og om at tage et nyt sted til sig. Stedet er den lille middelalderby Pacentro, hvor jeg opholder mig en del af året.

Forår 2018
I foråret afholder jeg et skriveværksted på Vejen Kunstmuseum, der arrangerer det i samarbejde med folkeskolerne i kommunen. Det afvikles over tre uger og retter sig mod mellemtrinnet, og der skal skrives troldehistorier - Vejen er jo kendt som troldebyen! Skriveværkstedet er støttet af Statens Kunstfonds Huskunstnerordning.

Forår 2017
Fra slutningen af februar til slutningen i maj vender jeg tilbage til Kolding Bibliotek for at lave endnu et skriveværksted under overskriften ’Skriv dit liv’ Jeg glæder mig til at møde endnu en flok dedikerede, dygtige og skriveglade unge på det dejlige bibliotek. ’Skriv dit liv’ er et samarbejde mellem Kolding Bibliotek og Kolding Ungdomsskole og er støttet af Statens Kunstfonds Huskunstnerordning.

Sommer/efterår 2016
Den første uge i august laver jeg et skriveværksted på Sønderborg Bibliotek for de 11-16 årige. Et tilbud til bibliotekets unge sommerferieramte brugere.

Vejen Bibliotek har bedt mig om at skrive en novelle over temaet stedsans. Den skal bruges til et litterært orienteringsløb i Vejen by og indgår i Trekantområdets Festuge i den første uge i september, hvor temaet netop er stedsans. Hver enkelt side i novellen relaterer specifikt til de enkelte kontrolposter/lokaliteter, hvor deltagerne hvert sted får udleveret en side. Ved målet på Vejen Bibliotek kan deltagerne samle siderne til den fulde novelle. En usædvanlig og spændende opgave jeg glæder mig til at løse.

Endelig tilbyder jeg et nyt foredrag med titlen At have hus i Abruzzo, Italien hvor jeg fortæller om hvordan er det er som dansker at have hus i regionen Abruzzo i Italien. Det har min mand og jeg erfaret gennem de seneste ni år.

Forår 2016
I foråret vender jeg tilbage til Vestre Skole i Svendborg for at prøve noget nyt: At lave et skriveværksted for børn der endnu ikke har noget skriftsprog! Så det bliver en udfordring at finde en form der giver børnene mæle.

Efterår 2015
’Skriv dit liv’ hedder et skriveværksted for unge jeg laver i perioden september-december på Kolding Bibliotek. Som ved andre skriveværksteder er det dejligt og givende at opleve den motivation, passion og dygtighed deltagerne møder op med!

Forår 2015
Også i foråret har jeg haft travlt med skriveværksteder, et på Vestre Skole i Svendborg og et med et talenthold i Tønder. Og så er der foredragene, flest om Et sted som ingen ser, men også Vær fri, sund og glad – som pensionist og Island - drøm og virkelighed, nutid og fortid er der bud efter.

Efterår 2014
Også denne vinter er jeg tilknyttet Tønder Kulturskole med skriveworkshops.

September 2014
Et sted som ingen ser er udkommet på Forlaget Autor. Det er en roman om at blive voksen, om identitet og slægt, om at tage sin skæbne på sig og alligevel finde sin egen vej i livet.

Efterår 2013/forår 2014
Også dette efterår og forår har jeg fornøjelsen af at være leder af forfatterlinen på Tønder Kulturskole. Jeg glæder mig allerede! Ligesom jeg også glæder mig til de kommende foredrag om Den tomme stol og De nye pensionister. Se eventuelt mere om mine foredrag her.

Efterår og vinter 2012/2013
Hver torsdag eftermiddag er jeg i Tønder, hvor jeg er leder af Tønder Kulturskoles forfatterlinje. Et berigende og inspirerende arbejde med motiverede og meget dygtige elever. Resultatet kan læses i bogen Kort og godt – Historier fra Tønder. I samme halvår har jeg haft travlt med en række forfatteraftener og læsekredsaftener på landets biblioteker med Den tomme stol i fokus. Også særdeles givende – jeg elsker at holde foredrag!

Maj 2012
Den tomme stol er udkommet på Forlaget Autor. Det er en kærlighedsroman for voksne.

November 2011
Anitas millioner er udkommet på Nyt Dansk Litteraturselskab. Det er en letlæsningsroman for voksne.

Marts 2011
Louis Jensen og jeg har talt om vores nye bøger – ”2 kr. og 25 øre” og ”Skuddet” – i et TV-program, som du kan se her: http://www.vimeo.com/20507983

Oktober 2010
Ungdomsromanen Skuddet er udkommer på forlaget Autor. En roman om venindeskab og kærlighed, skyld og skeletter i skabene.
Læs om Skuddet

Oktober 2009
Stemningen var høj, da Kolding Krøniken blev præsenteret på Kolding Bibliotek den 3. oktober 2009. Læserne stod i kø for at få signeret bøger, inden forfatterne fortalte om og læste op fra deres bidrag.
Læs om Kolding Krøniken

Juni 2009
De første to uger i juni befinder jeg mig på Kolding Bibliotek, hvor jeg skriver det afsluttende afsnit af Kolding Krøniken. Kolding Krøniken skrives af 11 danske forfattere – de øvrige forfattere er Thorstein Thomsen, Mette Winge, Louis Jensen, Simon Fruelund, Maria Helleberg, Merete Pryds Helle, Gretelise Holm, Lars Frost, Jeppe Brixvold og Pablo Llambías. Hver forfatter tager udgangspunkt i et forskelligt årti gennem det sidste århundrede, og besøgende på biblioteket kan komme med idéer til indholdet. Der er åbent hus hver dag mellem kl. 14 og 16.
Læs om Kolding Krøniken

September-oktober 2008
I disse måneder har jeg travlt som huskunstner på forskellige skoler. I uge 38 på Bredagerskolen i Jelling, hvor børnene afsluttede et aktivt og givende forløb med at skrive nogle fine små fantasy-fortællinger, efter at jeg havde fortalt om at skrive og om genren med udgangspunkt i DISA-serien. I oktober måned er jeg huskunstner på tre skoler i Kolding: Kolding Realskole, Sct. Michaels skole og Kolding Friskole. Se mere om ordningen her.

Juli 2008
Fra Kunstrådets Litteraturudvalg har jeg modtaget 50.000 kr. i støtte til en ungdomsroman med arbejdstitlen ”Vådeskud”. Kunstrådets Litteraturudvalg støtter jævnfør Kunstrådsloven frembringelse og udbredelse af dansk litteratur på et kvalitativt højt niveau, og dets afgørelser beror på en konkret kvalitetsvurdering af det, der søges støtte til.

Maj 2008
Disa-serien er udsendt på Forlaget Carlsen i serien CARLSENS STRIBEDE, der er en serie af selvlæsningsbøger for de yngre læsere

Marts 2008
Onsdag den 26. marts modtog jeg Sydbank Koldings Kulturpris på 25.000 kr. ”Marianne Gade har sat Kolding på landkortet med fantastiske ord og handlinger,” sagde bankens direktør Finn Boel Pedersen ved overrækkelsen. Og jeg sagde tak!

Januar 2008
Jeg har skrevet en mininovelle – Hr. Lettermans eftermiddag - i Copydans årsskrift COPYDAN TEKST & NODE, januar 2008. Oplægget til mininovellen følger her: Hvordan ser et samfund uden papir ud? Vil bogen uddø, og hvad vil stå i stedet? Forfatteren Marianne Gade giver et bud på svarene i en mininovelle, som hun har skrevet specielt til dette nummer af Årsbrevet. Vi stillede hende opgaven at skrive en science fiction-novelle under temaet ”Det papirløse samfund 2035”.
Læs Hr. Lettermans eftermiddag her.

December 2007
Juhuu! Nu' det jul! 24 julehistorier er udgivet af DR Multimedie. Jeg bidrager med fortællingen Dittes julegave.

November 2007
Vikka og juletroldene – et nordisk julesagn, udkommer på TV 2 Forlag.

Oktober 2007
Orkanen fra Hillerød udkom 26. oktober. Det er en mail-korrespondance, hvor Kirsten Holst og jeg har indtaget rollerne som to kvinder i starten af fyrrerne med job, mand og teenagebørn.

August 2007
Disas kamp, 3. bind i Disa-serien, er udkommet.

Juni 2007
Livet i lommerne kan læses hver søndag i JyskeVestkysten sommeren over. Det er en fortsættelse af sidste sommers føljeton som forfatteren Kirsten Holst og jeg skrev om to mødres oplevelser i to teenage-ramte familier. I efteråret udgives Livet i lommerne som bog på forlaget Rosenkilde Bahnhof.

Maj 2007
I 2006 vandt jeg Aschehougs Børnebogspris for fantasyserien om Disa. De to første bind - Disa i nordlysets land og Disa og det skjulte folk - er nu udkommet, og bind 3 - Disas kamp - udkommer i august.

Fra at være forældreløs til at have en far og mor – og fra Danmark til Island … det er den rejse Disa foretager i denne prisbelønnede trilogi. Det er også en rejse, hvor Disas islandske rødder giver hende evnen til at komme i kontakt med de usynlige, og hvor hun bliver en del af kampen mellem det gode og det onde.

Januar 2007:
Jeg har skrevet en kronik i Kristeligt Dagblad den 26. januar med overskriften: Det fleksible samfunds nye pensionister. Den handler om det ændrede arbejdsliv. Fra som noget selvfølgeligt at have indflydelse på egen arbejdssituation til i individualismens og liberalismens hellige navn at være gledet ind i en ny slags slavesamfund.

December 2006/januar 2007:
Svarfdælasagaen bd. 1-3 er udkommet på forlaget Alrune. Jeg har gendigtet min islandske slægts saga, der ikke tidligere har været oversat til dansk. De tre bind hedder Thorsteins Saga, Klaufis Saga og Karl den Stummes Saga.

Forår og sommer 2006
Forfatteren Kirsten Holst og jeg skriver Livet i lommerne i JyskeVestkysten, en løbende mailkorrespondance mellem to teenage-ramte mødre..