Vær fri, sund og glad – som pensionist

"Er vi opmærksomme på at bruge og glæde os over de nye muligheder, vi herved kan realisere i den tredje alder? Er tiden ikke inde til at bruge den efter eget valg?"

Underfulde hændelser – kultur- og trosmøder i Island og Italien

Jeg fortæller om kultur- og trosmøder i Island og Italien, hvor jeg opholder sig en del af året.

I Italien er den katolske kirke med dens tro på mirakler allestedsnærværende og stærkt forankret i dagligdagen.

I Island eksisterer der for mange islændinge en usynlig parallelverden befolket af elverfolk og huldrer, der bor i klipper og sten. En verden, der anerkendes som lige så virkelig som den daglige, synlige verden.

Begge verdener har givet mig forbløffende oplevelser, erkendelser og indsigter, som jeg med udgangspunkt i kristendommen og med et åbent og nysgerrigt sind fortæller om i mit nye foredrag.

Drømmen om Italien – huset i Abruzzo

Foredraget tager udgangspunkt i bogen Drømmen om Italien - fortællinger fra Abruzzo.

Med humor og indlevelse fortæller Marianne Gade om at realisere drømmen om at eje et hus i Italien i Pacentro i Abruzzo, små to timers kørsel fra Rom, og om mødet med en ny kultur, en ny by og dens borgere.

Hun slår sig ned i Casa della Poesia og oplever den italienske hverdag med alle sanser på vid gab. Her leves livet langsomt. ”Il dolce far niente” – den søde gøren ingenting – er ophøjet til livskunst, og fællesskabet er højt værdsat.

'Indtagende og livsbekræftende bog om opfyldelsen af drømmen om Italien. Skildringen af det danske møde med Italien gennemstrømmes af velvære og overskud – og er et oplagt tilbud til dem, der søger en positiv oplevelse.'
Claus Grymer, Kristeligt Dagblad.

'Fortællinger fra Abruzzo er en livsbekræftende bog fra og om et lidt overset, men prægtigt område i Italien.'
Arne Mariager, Århus Stiftstidende.
Se hele anmeldelsen her.

Vær fri, sund og glad – som pensionist
Pensionister i dag har bedre helbred og er mentalt langt friskere end tidligere tiders pensionister. Men hvordan former livet sig efter arbejdslivets ophør? Er vi opmærksomme på at bruge og glæde os over de nye muligheder, vi herved kan realisere i den tredje alder? Er tiden ikke inde til at bruge den efter eget valg?

Stikord:
Skal man fortsat stå til rådighed? Nu blot for de voksne børn? Eller børnebørn? - ”Vi skal jo ikke være her for evigt.” - Endelig blev det min tur. - Realiser dine drømme. Kom i gang med at skrive den bog, du altid har drømt om at skrive. - Begynd at male, spille, synge arier eller løbe maraton. I erkendelse af, at tiden ikke er uendelig, men at intet er for sent. - Hæv overliggeren. Du risikerer ikke noget ved det. - Slip præstationsangsten. - Optimer dit liv. - Prioriter din tid.

Island - drøm og virkelighed, nutid og fortid
Islændinge er som realistiske fantaster i et land, hvor virkelighed og drøm hele tiden blandes. Virkeligheden er forankret i teknologi og markedsøkonomi, men i landskabets klipper og sten bor ”de usynlige”. Overnaturlige væsener der lever i parallelverdener til vores, ifølge mange islændinge. En tro der trækker spor tilbage til Islands historie på godt og ondt til landnamstid og sagatid.

Jeg har på mødrene side rødder i Island og kommer i mit foredrag ind på min slægts saga, Svarfdælasagen, der er skrevet i 1400-tallet, og som jeg har oversat til dansk.

At oversætte sagaen var som at lukke døren op til et rum, der ikke havde været åbnet i seks hundrede år. Ud over at høre om bosætternes liv i vikingetiden, får vi også et indblik i kvindernes vilkår på den tid, samt et bud på, hvorfor de ofte var så intrigante og skånselsløse i deres rænkespil.

Oversættelsen foreligger som trilogien Svafdælasagaen: Thorsteins Saga, Klaufis Saga og Karl den Stummes Saga.

Huskunstner
Jeg laver ofte skriveværksteder og forfatterarrangementer på skoler og biblioteker. Jeg er optaget i Kunstrådets Huskunstnerdatabase, hvor skoler og andre uddannelsesinstitutioner kan søge om at få 75 % i tilskud til mit honorar. Med udgangspunkt i den prisbelønnede DISA-serie aktiverer jeg børnene ved at fortælle om såvel den skabende som den helt konkrete proces der ligger bag udgivelsen. Se mere om ordningen her.